Melyek a hitel és lízing közötti különbségek céges autó esetében?

Cartis  »

Blog  »

Melyek a hitel és lízing közötti különbségek céges autó esetében?

Melyek a hitel és lízing közötti különbségek céges autó esetében?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Cartis Flottakezelés - Flottakezelő - Tartós autóbérlet - Autóbérlés Budapest
Sok cégvezető nehezen tudja eldönteni, hogy mi lenne a legjobb megoldás a céges autók finanszírozásának tekintetében. Éppen emiatt blogbejegyzésünkben megpróbáljuk a lehető legpontosabban bemutatni a hitel és lízing közötti különbségeket. Vajon Önnek melyik lesz szimpatikusabb?

Ha nem szeretné egy összegben kifizetni a céges autó vételárát, akkor kétféle megoldást választhat. Vagy banki hitellel oldja meg az ügyletet, vagy pedig egy flottakezelő céget bíz meg az autói menedzselésével. Mi a Cartisnál pontosan ezzel foglalkozunk, így mindenben tudunk segíteni Önnek.

A legfontosabb különbség a két módszer között a tulajdonviszony. Míg a hiteles finanszírozás esetében a futamidő lejárta után a cég tulajdonát fogja képezni a gépjármű, addig a lízinget tekintve csak bérli az autót. Így az végig a flottakezelő cég tulajdonában marad. Kíváncsi rá, hogy hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? Nézzen körül szolgáltatásaink között!

Számviteli szempontok

Elsősorban számviteli szempontból szólnak érvek a lízing konstrukciója mellett. Ennek a havidíjából ugyanis az áfatartalmat teljes mértékben el tudja számolni. Így jelentős összegeket takaríthat meg, mely a cége kasszájában fog maradni.

Ezzel szemben viszont, ha készpénzre vagy hitelre vásárol autót, akkor abból alapesetben nem tudja levonni az áfát. Mivel a lízing esetében szolgáltatásról beszélünk, nem pedig egy termék értékesítéséről, ezért vonatkoznak rá más adóügyi szabályok.

Fontos azonban, hogy a céges autóknál is csak a céges felhasználásból van lehetőség visszaigényelni az áfát. Ezért rendkívül fontos az útnyilvántartás vezetése, hogy ennek megfelelően tudjon majd elszámolni a könyvelőjével. Alapvetően ha nem él ezzel a lehetőséggel, akkor fele-fele arányban veszi a rendszer az üzleti és a magáncélú használatot. Így az elszámolás is ennek mentén történik majd.

Hitel és lízing közötti különbségek további tényezői

Alapvetően mindkét konstrukcióban több éven keresztül fizeti az autó árát, egyedül a szerződés lejártakori tulajdonviszonyok nem fognak egyezni. Azonban át kell gondolnia, hogy biztosan lényeges-e Önnek az autó birtoklása. Előbb-utóbb ugyanis mindenféleképpen eladásra kerül az adott gépjármű, mely rengeteg plusz munkával jár.

A lízing esetében viszont ha időben gondoskodik az új autóról, akkor a szerződése lejártát követően már bele is ülhet a következőbe. Így az autózás egy gondtalan élmény lesz szenvedés helyett, és jobban tud a cég ügyeire koncentrálni.

Emellett a Cartis Flottakezelő az autó használatánál sokkal többet tud Önnek nyújtani. A szervizeléstől kezdve a gumicseréig, mindenben segítünk. Szeretné tudni, hogy milyen gépjárművekbe tud beleülni ilyen konstrukcióban? Vessen egy pillantást elérhető autóinkra!

Végső konklúzió

Összességében azt mondhatjuk, hogy sok esetben igen súlyos összegeket tud spórolni a tartós bérlettel. Így a hitel és lízing közötti különbségek mérlegelésénél elsősorban az anyagiak fognak szerepet játszani. Hiszen minden vállalkozásnál ez a legfontosabb mutatószám. Ennek hatására azzal tud kalkulálni, hogy a céges lízinggel használt gépjármű akár 10-20%-al is kedvezőbb lehet a hiteles társainál.

Így amennyiben szüksége van céges gépjárműre, javasoljuk Önnek is ezt a kivitelezési módot. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora összegeket kell fordítania a gépjárművek üzemeltetésére. Ha a legjobb megoldást keresi, forduljon a Cartis flottakezelőhöz! Amennyiben pedig bármi kérdése vagy problémája adódna, keressen minket elérhetőségeinken, és örömmel válaszolunk! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás