A céges személyautó áfa visszaigénylésének módszerei

Cartis  »

Blog  »

A céges személyautó áfa visszaigénylésének módszerei

A céges személyautó áfa visszaigénylésének módszerei

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás
Bizonyára Ön is tudja, hogy a céges autó használata többek között azért előnyös, mert visszaigényelhető az áfa. Ezzel sok költséget fog tudni megtakarítani a cége számára. De vajon mik a céges személyautó áfa visszaigénylésének módszerei? Mai cikkünkben ennek fogunk utánajárni.

Ettől az ügyintézéstől első ízben sokan megijednek, hiszen bonyolultnak hangzik, mint minden adózással kapcsolatos tennivaló. Azonban ha egy kicsit jobban beleássuk magunkat a folyamatokba akkor rájövünk majd, hogy nem is olyan nehéz ez az egész.

Az áfatörvény értelmében csak az üzleti felhasználásra történő utazásnál van lehetőségünk az imént említett műveletre. Az útnyilvántartás vezetése azonban meglehetősen idegőrlő folyamat tud lenni, ám erre nem minden esetben van szükség.

Ön is élne a céges autó üzemeltetésének előnyeivel? Nézzen körül szolgáltatásaink között, ahol biztosan megtalálja az Önnek leginkább megfelelő konstrukciót!

Az útnyilvántartás kérdése

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében megúszhatjuk az útnyilvántartással kapcsolatos fáradalmakat, ám ez nem minden tekintetben előnyös. Létezik ugyanis egy olyan megoldás, amikor a céges személyautó áfa visszaigénylését egy bizonyos átalány alapján végezzük.

Ám ez csak akkor célszerű, ha a gépjármű üzleti célú felhasználása nem haladja meg az 50%-ot. Hiszen ha efölött van, akkor már érdemes elvégezni a papírmunkát annak érdekében, hogy az összes rendelkezésünkre álló összeget újra cégünk kasszájában tudhassuk. A döntés tehát az Öné, hiszen mindig a személyes helyzet határozza meg ezt a folyamatot.

Vannak azonban további részletek is, melyeket érdemes ismerni ezen a területen. Az áfatörvény szabályozása szerint a munkába járást nem lehetséges üzleti célú felhasználásnak tekinteni. Csak az fér bele ebbe a kategóriába, ami a tényleges üzletmenethez tartozik hozzá egy vállalkozás életében. Emiatt célszerű különválasztani adózási szempontból a konkrét céges ügyeknek fenntartott gépjárműveket, illetve az extra juttatásként szolgáltatott autókat.

A céges személyautó áfa visszaigénylésének lehetőségei

Az előbb felsorolt lehetőségek értelmében tehát vannak olyan esetek, amikor az 50%-os átalány megoldást érdemes választani. Az adóhatóság ebben a tekintetben nem várja el Öntől a bizonyítékot arról, hogy milyen módon történt a gépjármű felhasználása.

Ebben az értelemben akkor is lehetősége nyílik az 50%-os áfa visszaigénylésre, ha csak nagyon kevés konkrét céges utat futott a gépkocsi. Ehhez szükséges biztosítani egy üzleti felhasználáshoz készült cégautóhasználati szabályzatot. Ha ez az adóhatóság rendelkezésére áll, akkor már jogosult is lesz Ön erre a visszaigénylési módra.

Ha Ön az autóit jobbára üzletkötői, vagy kiszállítói célokra alkalmazza, akkor viszont megéri az útnyilvántartással kapcsolatos adminisztráció. Ilyenkor ugyanis az üzleti célú felhasználás közelít a 100%-hoz, tehát érdemes kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Hiszen elképzelhető, hogy az autóhoz kapcsolódó teljes áfát is vissza tudjuk igényelni. Ön is szeretne ilyen feltételekkel közlekedni? Nézzen szét elérhető autóink között!

Többféle gépjárművet üzemeltetne? Semmi probléma!

Ha az Ön vállalkozásában többféle célra is üzemelnek gépjárművek, akkor sem kell kétségbe esnie. A szabályzat ugyanis megengedi a vegyes flotta fenntartását. Így Ön kérheti azt, hogy a különféle autókra más és más áfa visszaigénylési módozatok vonatkozzanak.

Talán most már Ön is látja, hogy nem kell adószakértőnek lenni a céges személyautó áfa visszaigénylési lehetőségeinek értelmezéséhez. Ha mégis bármilyen kérdése akadna, keressen minket bizalommal! A Cartisnál Ön is megtalálja álmai aut

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás