Kedvező változások az ÁFA elszámolásában

2019.02.21.

Az ÁFA törvény 2012 óta lehetővé teszi, hogy a vállalkozások a személygépkocsi bérletéhez kapcsolódó áfáját a céges használat arányában visszaigényelhessék.

Ehhez azonban eddig kötelező útnyilvántartást kellett vezetni, mellyel igazolták a céges használat arányát. A 2019-es ÁFA törvény módosítással bevezetésre került az 50 százalékos magánhasználat vélelme, mely lehetővé teszi, hogy az üzleti és privát utak tényleges arányától függetlenül levonhatóvá váljon a bérleti díjhoz kapcsolódó áfa 50%-a. Ez tehát azt jelenti, hogy az idei évtől útnyilvántartás vezetése nélkül is levonható a bérleti díj áfájának 50%-a, mely jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit. Természetesen, azon cégek számára, amelyeknél a céges használat jelentősen meghaladja az 50%-ot, továbbra is ott a lehetőség, hogy útnyilvántartás alapján a céges használat pontos arányában igényeljék vissza tartós bérleti díjuk ÁFÁ-ját, ahogyan eddig is tették.

Az ÁFA visszaigényléssel jelentős összeget, akár milliókat is spórolhatnak a vállalkozások.

A Cartis Flottakezelő különösen fontosnak tartja, hogy ügyfeleinek a lehető legkisebb adminisztratív terhet jelentsen a lízingelt autó.

A 2019. évi törvénymódosítás tovább segíti ügyfeleinket ebben, leveszi vállukról a legjelentősebb adminisztrációs terhet.

A törvény elérhető itt.

vissza

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.

Bővebben